Nikdo nemládne. Přesto máme každá šanci vypadat jako starší sestra své dcery. Stačí jen začlenit do našeho života pravidelnou pohybovou aktivitu, pevnou vůli a správnou skladbu jídelníčku. S blížící se menopauzou se u žen totiž snižuje podíl aktivní svalové hmoty ve prospěch tukové tkáně.
Proč je najednou problém po čtyřicítce zhubnout?
Pokud jste se dosud mohla stravovat nepravidelně a nezdravě, těmto dnům zvoní hrana. Váš metabolismus se začíná zpomalovat a při nevhodné stravě a sedavém způsobu života, můžete začít přibývat na váze. To by ještě nebyla ta nejhorší zpráva, vždycky lze zhubnout, ovšem během klimakteria už to není tak rychlé a jednoduché. Hubnutí je mnohem těžší a ženám často navíc přináší stres a depresi.
Tuk se ukládá nejenom ve formě podkožního tuku, ale zejména jako tuk tzv. viscerální. To je tuk, uvnitř břicha, okolo jater a dalších orgánů. Tento tuk následně zvyšuje riziko metabolických komplikací. Tam řadíme cukrovku, vysoký krevní tlak a zvýšený cholesterol. Vždy je tedy lepší nadváze a obezitě předcházet, než ji pak složitě řešit.
Pokud se potřebujete otestovat, jak jste na tom s vaší současnou váhou, vypočítejte si svůj body mass index. Je to indikátor podváhy, normální hmotnosti, nadváhy či obezity. Návod na použití a vaše hodnoty můžete zadat například zde. Pokud už máte nadváhu, vyřaďte z jídelníčku sladkosti, bílé pečivo, slazené nápoje a vše z fastfoodu. U každého hlavního chodu si z talíře uberte část přílohy a nahraďte ji porcí zeleniny.
Zdravý životní styl ženy v přechodu
Vyvážená a pestrá strava během menopauzy je důležitá nejenom jako prevence obezity a nadváhy, ale také přispívá k lepšímu psychickému zvládání příznaků klimakteria. Typickými příznaky postmenopauzy jsou návaly horka, pocení, bušení srdce, únava, poruchy spánku či snížení libida.
V Asii a Latinské Americe se tyto projevy u starších žen objevují méně než u ostatních národů. Je to způsobené stravou bohatou na izoflavony. Ty jsou strukturálně podobné ženským pohlavním hormonům estrogenům. Zdrojem izoflavonů je například sója, čočka, len a červený jetel.
Jako prevence řídnutí kostí během menopauzy je vhodné doplňovat potraviny bohaté na vápník. Není nezbytně nutné jíst zvýšené množství mléčných výrobků, pokud nejste jejich příznivci. Vápník najdete také v listové zelenině, v máku, ořeších, ovesných vločkách a minerálních vodách. Doporučená denní dávka vápníku by měla činit 1000 – 1500 mg denně.
V zelenině je vápník často vázán jako nerozpustný fytát. Proto je důležité kromě vápníku zároveň doplňovat i hořčík a fosfor. Doporučená denní dávka fosforu je 1 200 mg a 300 mg hořčíku denně. S nedostatkem fosforu ve stravě se často nesetkáváme. Bohatým zdrojem hořčíku jsou banány, mandle, tmavá listová zelenina, celozrnné pečivo a kakaové boby. Tudíž si nemusíte odpírat kvalitní čokoládu ani po čtyřicítce ;o)
Jaké potraviny zařadit do jídelníčku
K eliminaci možného nádorového bujení lze doporučit konzumaci potravin bohatých na:
- hořčičné glykosidy – mezi takové potraviny patří například brokolice a růžičková kapusta.
- antioxidanty – bobulovité ovoce, švestky, jablka, kustovnice čínská a grapefruity. Z koření tymián, kurkuma a kardamom. Zázvor léčí nevolnosti, závratě a mdloby.
Většinu sacharidů by měly tvořit polysacharidy. Při jejich trávení totiž vzniká najednou nejméně glukózy. Navíc potraviny bohaté na komplexní sacharidy mívají zároveň i hodně vlákniny, která je pro tělo velmi důležitá. Je mimo jiné prevencí zácpy.
Do zdravých příloh řadíme:
- rýži natural
- cizrnu
- luštěniny
- pohanku
- pohankové těstoviny
- quinou
- batáty
- amarant – obsahuje skvalen. Ten zastavuje zásobování nádorů krví. Výzkumy zjistily, že jedna složka obsažená v semínkách amarantu může zbrzdit růst rakoviny prsu.
- zeleninu – dopřávejte si minimálně tři porce denně. Ideálně v celé šíři sortimentu.
Nejkvalitnější zdroj bílkovin představuje vejce. Mýtus, že vejce zvedají hladinu cholesterolu je již překonán. Vědecké výzkumy naopak potvrzují, že konzumace až 3 celých vajec denně je pro zdravé lidi naprosto bezpečná a nemá žádný negativní vliv na jejich zdraví.
Optimální denní příjem bílkovin by měl činit 0,8 – 1,1 g na 1 kg ideální hmotnosti člověka. Důležitý je příjem kvalitních plnohodnotných bílkovin obsažených v mase, mléčných výrobcích a v některých luštěninách, kde jsou zastoupeny esenciální aminokyseliny. Z masa upřednostňujte hlavně libové krůtí, kuřecí, králičí a co nejvíce zařazujte ryby.
Tuk by měl v jídelníčku zabírat asi 30 procent z celkového energetického příjmu. Používejte olivový, kokosový nebo řepkový. Dalším doplňkem tuků a bílkovin v jídelníčku mohou být ořechy vlašské nebo lískové.
Nezapomínejte ani v přechodu na dostatečný pitný režim. Měl by být přizpůsobený aktuálnímu počasí a vaší fyzické námaze. Přibližně počítejte 2 litry denně
Pomáhám ženám s menopauzou
Jmenuji se Andrea Vaňková a snažím se pomáhat ženám v období menopauzy, protože jsem si sama prošla tímto cyklem. pomáhat. Jelikož velice ráda píši a tvořím, požádala jsem svého nevlastního synovce, zda by mi vytvořil magazín, kde bych mohla pomáhat ženám s jejich problémy. Netrvalo to dlouho a já měla vlastní webové stránky. Vše dělám ve volném čase, protože žiji běžný život a aby návody s tipy měly nějakou publikovatelnou frekvenci, požádala jsem o pomoc mé dvě dlouholeté kamarádky.
Veškeré tipy a rady, které najdete v našem magazínu, jsou skutečně funkční a sami na sobě jsme je otestovali, proto věřím, že pomůžeme mnoha ženám s jejich obtížemi a vysvětlíme vše, co se pod pojmem menopauza neboli klimakterium skrývá. Především doporučuji všem ženám, aby jejich menopauza neovlivnila jejich psychiku a uvědomily si, že jde o běžný životní cyklus, kdy žena přechází do jakési hlubší moudrosti.
Napsat komentář